Kampanj för valfriheten

By
3 Minutes Read

Valfrihet på dina villkor

Bor du i Stockholm, Göteborg eller Malmö har du säkerligen sett våra stortavlor med budskapet Valfrihet på dina villkor.

I brödtexten står ”Idag ska din vårdgivare hjälpa dig att hitta rätt när vårdgarantin slår i. Hjälp dem att hitta möjliga alternativ på www.vården.se, Sveriges söktjänst för vård.”

 

Nu när vi har möjlighet att berätta något viktigt på stan, väljer vi att utbilda människor om deras rättigheter inom vården. För vården i Sverige är bra. Men det kan vara väldigt svårt för den enskilda medborgaren att veta hur den fungerar, vart man ska. Helt enkelt hur man hittar rätt!

 

Det här budskapet riktar sig inte bara till patienter. Det riktar sig även till dig som är vårdgivare. Vi vet redan att många vårdgivare använder Vården.se för att hitta andra vårdgivare att rekommendera eller remittera till. Vi är faktiskt rätt förvånande över hur många som gör det. Och berätta om hur söktjänsten kan användas för vårdgivare. Om du till exempel har en patient som väntat länge, kanske till och med för länge, kan du som vårdgivare söka upp andra vårdgivare i landet för att remittera din patient.

 

I linje med vår vision om att göra vården mer tillgänglig utvecklar vi ännu bättre visualisering av ledig kapacitet i landet för vårdgivare och patienter. För att på ett överskådligt sätt visa upp strötider så att du som vårdgivare kan söka upp andra vårdgivare i landet för att remittera din patient.

IMG_0975

Så vad menar vi?

Valfrihet är en av grundstenarna i den svenska vården. Kan vi dra det så långt som att koppla det till demokratin. Ja för fasen, jag är bland vänner.

 

Valfriheten går åt båda hållen; den innebär fri etablering för utförare och att patienter kan välja (och välja om) utförare, samt att ersättningen till den som utför vården följer patientens val. 

 

Valfrihet i vården omfattar all öppenvård för primärvård och länssjukvård, inklusive högspecialiserad vård, nationell högspecialiserad vård och dagkirurgi. Valfrihetssystem inom vården kallas som du vet vårdval och är minst sagt en het och färsk potatis.

Vårdvalets utveckling och aktuella status är starkt förknippad med politisk uppfattning och förutsättningar av geografisk och demografisk karaktär. I tätbefolkade områden har ett större utbud bättre förutsättningar att utvecklas. När vården inte räcker till och behovet överstiger utbudet ökar behovet av fri etablering och konkurrens.

 

Valfrihet och vårdgaranti - samverkar i samma system

 

Om en patient stöter på för långa väntetider hos en vårdgivare, kan patienten, tack vara valfriheten välja att söka vård hos en annan vårdgivare, som kan erbjuda snabbare vård. Det kräver dels att patienten har information om lediga strötider, dels att patienten kan dela sin egen data till andra vårdgivare.

 

Samtidigt har patienten rätt att få erbjudande om andra möjligheter när vårdgarantin slår i, men får här inte välja. Valfriheten och vårdgarantin verkar i samma system men för patienten är det svårt att utnyttja sin valfrihet då den inte alltid kan se möjligheterna och inte alltid har tillgång till sin egen data för att kunna boka in sig på strötider.

För vårdpersonal är det inte helt enkelt att balansera kapacitet och beläggningsgrad. Det vi kan och bör göra är att optimera kapaciteten genom att visualisera den tillgänglighet som finns och göra den bokningsbar för vårdgivare och patienter.


Vad är det vi vill med annonsen?

På ett sätt vill vi hylla valfriheten. Att inte ta den och dess värden för given.För patienter ger valfriheten en möjlighet att välja baserat på sina egna behov och preferenser. Det ger en viktig känsla av kontroll och delaktighet. Det ger en ökad tilltro till vården. Inte minst genom den self-biased (ursäkta psykologiterm) att man tenderar att värdera de val man själv gjort högt.

 

Valfriheten har också ett stort värde för vårdgivarna; det skapar incitament för konkurrens och att ge bästa möjliga kvalitet för att attrahera återkommande och nya patienter. En del menar också att det ger utrymme för vårdgivare att fokusera och utveckla nischade styrkor och specialisera sig inom specifika områden, vilket kan leda till ett mer diversifierat vårdlandskap.

 

Det har även positiva effekt på samhället genom att en ökande konkurrens driver vårdgivare att använda sina resurser på ett mer effektivt sätt. Det skapar också incitament för innovation som förbättrar vårdkvaliteten och ökar effektiviteten. Det leder oss (som vanligt) till tillgänglighet. Ständigt denna diskussion om tillgänglighet. Genom valfrihet kan fler vårdgivare etablera sig och erbjuda sina tjänster, vilket kan leda till ökad tillgänglighet i vården.

 

Men! Vi behöver påminna varandra som att använda valfriheten.

Vi vill uppmärksamma såväl patienter som vårdgivare om att använda de rättigheter som de facto finns, men som inte används fullt ut. Det kan vara ett kunskapsunderskott eller också att det historiskt sett inte funnits något enkelt sätt att få en överblick över utbudet. Men här finns vi! Till dig som redan är med på Vården.se, tack för att du gör vården mer tillgänglig.